Jul på gång
Ja! Det är lika bra at börja lägga ut lite jul..vi börjar med dom som är sugna på lussekatter. Jag skulle vara duktig förra året och började plocka fram alla grejer.
Visst, jag bakade men vet Inte vad det var för nånting när jag öppnade ugnen. De såg inte ens ut som lussekatter. Men jag ska på det i år igen. Nån gång blir man väl proffs:)
Ingredienser!
Saffrandeg:
50 g jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 burk a la kesella
2 paket saffran 0,5g
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Pensling: 1 st ägg
Garnering: Russin
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.