Matinspiration

Libanesisk linssoppa
Antal portioner: 4 2 gula lökar |
1. Skala och skär lök och potatis i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken tunt. 2. Lägg linser, potatis, lök, vitlök och buljongtärningar i en kastrull. Häll på vattnet och koka 20 min under lock på svag värme. 3. Mixa soppan om du vill ha en jämnare konsistens. Smaksätt med pressad citron, spiskummin och kajennpeppar, salt och peppar. Strö eventuellt över hackad persilja. |

Tomatomelett med getost
Antal portioner: 2 1 tsk olivolja |
1. Vispa äggen med en gaffel. Tillsätt salt och peppar. 2. Värm olivoljan på medelvärme i en teflonpanna och häll ner äggröran. Tillsätt resten av ingredienserna efter någon minut. Omeletten är klar när äggen stelnat och osten smält. 3. Låt omeletten glida ner på ett fat och vik den dubbel. |

Ört- och spenatplättar
Satsen ger ca 25 st 400 g bladspenat |
1. Skölj spenaten och låt den rinna av ordentligt. 2. Hetta upp olivoljan i en panna. Rör i lök, vitlök samt spenat och bryn tills spenaten mjuknat. Låt svalna. 3. Vispa mjöl och ägg till en jämn smet i en bunke. Blanda i spenat- och lökblandningen, hackade örter, fetaost och chili. 4. Salta och peppra och blanda sedan ordentligt. 5. Hetta upp solrosoljan i en vid panna. 6. Lägg i fyra matskedar av blandningen en bit ifrån varandra. Forma dem med en sked om det behövs. Fritera på medelvärme i 6–8 min, eller tills de är gyllenbruna på båda sidor. 7. Ta upp och lägg på hushållspapper medan du friterar de andra. Servera dem varma. |

Stark tomatröra
Antal portioner: 6 2 skalade, hackade tomater |
1. Kör tomater, rödlök, vitlök, persilja och chili i en mixer. 2. Lägg röran i en sil och låt rinna av. 3. Blanda röran med puréerna och oljan, smaka av med salt. 4. Låt stå och dra i minst 1 tim för att få fram smakerna. |