Matinspiration


Libanesisk linssoppa

Antal portioner: 4

2 gula lökar
2 potatisar
4 vitlöksklyftor
3 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1 1/2 liter vatten
1 citron, saft
1−2 tsk malen spiskummin
1 krm kajennpeppar
salt, peppar
ev hackad persilja

1. Skala och skär lök och potatis i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken tunt.

2. Lägg linser, potatis, lök, vitlök och buljongtärningar i en kastrull. Häll på vattnet och koka 20 min under lock på svag värme.

3. Mixa soppan om du vill ha en jämnare konsistens. Smaksätt med pressad citron, spiskummin och kajennpeppar, salt och peppar. Strö eventuellt över hackad persilja.


Tomatomelett med getost

Antal portioner: 2

1 tsk olivolja
4 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g plommontomater, små bitar
1 gul lök, hackad
0,5 dl majskorn
0,5 dl persilja, strimlad
40 g smulad getost, chevré

1. Vispa äggen med en gaffel. Tillsätt salt och peppar.

2. Värm olivoljan på medelvärme i en teflonpanna och häll ner äggröran. Tillsätt resten av ingredienserna efter någon minut. Omeletten är klar när äggen stelnat och osten smält.

3. Låt omeletten glida ner på ett fat och vik den dubbel.


Ört- och spenatplättar

Satsen ger ca 25 st

400 g bladspenat
3 msk olivolja
1 stor gul lök, delad i fyra klyftor och tunt skivad
4 finhackade vitlöksklyftor
1 dl vetemjöl
3 ägg
1 knippe bladpersilja
1 knippe mynta
1 knippe dill
300 g smulad fetaost, eventuellt laktosfri
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 dl solrosolja till fritering

1. Skölj spenaten och låt den rinna av ordentligt.

2. Hetta upp olivoljan i en panna. Rör i lök, vitlök samt spenat och bryn tills spenaten mjuknat. Låt svalna.

3. Vispa mjöl och ägg till en jämn smet i en bunke. Blanda i spenat- och lökblandningen, hackade örter, fetaost och chili.

4. Salta och peppra och blanda sedan ordentligt.

5. Hetta upp solrosoljan i en vid panna.

6. Lägg i fyra matskedar av blandningen en bit ifrån varandra. Forma dem med en sked om det behövs. Fritera på medelvärme i 6–8 min, eller tills de är gyllenbruna på båda sidor.

7. Ta upp och lägg på hushållspapper medan du friterar de andra. Servera dem varma.



Stark tomatröra

Antal portioner: 6

2 skalade, hackade tomater
1/2 hackad rödlök
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 knippe finhackad
bladpersilja
2 tsk chiliflakes
2 msk paprikapuré
1 msk tomatpuré
4 msk olivolja
salt

1. Kör tomater, rödlök, vitlök, persilja och chili i en mixer.

2. Lägg röran i en sil och låt rinna av.

3. Blanda röran med puréerna och oljan, smaka av med salt.

4. Låt stå och dra i minst 1 tim för att få fram smakerna.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0