Gör det du drömmer om

Läste en artikel om att våga ta steget ut.
VÅGA! Våga göra det du drömmer om.
Här är de tipsen jag läste..
1. Våga slänga dina mål i sjön
Många idéer överger vi redan som embryon därför att de inte stämmer överens med våra egna mål. Men om idén biter sig fast… Kanske är det dina mål som behöver justeras? Skriv ner: Öva på att tänka tvärtom. Om du går vidare med idén – vilka blir då dina nya mål?
2. Våga drömma stort
När vi är små drömmer vi om att bli astronauter, prinsessor och fotbollsproffs.Men ju äldre vi blir, desto mer lär vi oss att krympa ner våra drömmar till ett lätthanterligt lagomformat som passar i den här världen som vi lever i.
Många sågar sina idéer därför att de är för storslagna, för krävande, för märkvärdiga. Gör inte det! Dröm stort och låt din dröm bli nästan verklig. När du har målat upp alla detaljer i din vision kanske den verkar helt realistisk och genomförbar. Eller också ser du hur du kan ta en del av visionen och göra den till verklighet.
3. Våga vara unik – men din idé behöver inte vara det
Det är sällan de mest geniala eller unika idéerna som lyckas. Istället sitter vi ofta och grämer oss över att någon annan når framgång med en idé som vi själva satt och ruvade på.Och ibland kan vi förbluffas av hur något som verkar simpelt blir en braksuccé eller hur den som kopierar någon annans idé och bara gör det en aning annorlunda lyckas så mycket bättre än den som var först.
Någon annan har säkert redan kommit på en bättre idé. Någon annan har förmodligen redan kommit på samma idé. Någon annan gör det förmodligen bättre. Någon annan har förmodligen bättre kontakter. Och allt det här är alldeles sant!!!
Det är bara att acceptera att idéerna finns i luften och att de förökar sig. Vi skapar dem inte, vi fångar dem. De skapar sig själva, utifrån behov, strömningar, tankar, ord och handlingar som vi har omkring oss. Vi skapar dem tillsammans, i våra möten, i våra samtal.
Om man låter olika grupper göra samma övningar för att skapa idéer kommer de till 90 procent att åstadkomma samma idéer.
Men din idé behöver inte vara unik – för du är unik. Använd din unika förmåga att skruva idén så att den skiljer sig från de andra. Använd dina unika förutsättningar för att genomföra idén på ett bättre sätt än andra.
Skriv ner: Vad gör dig unik? Hur kan du göra din idé unik?
4. Våga vara tvåa
Om du inte ser något sätt att vara unik eller först och ändå verkligen vill ägna dig åt att genomföra din idé – nöj dig med att vara tvåa! Det finns massor av framgångsrika ”me too-produkter” som ligger och surfar behagligt i marknadsledarens bakvatten. Våga vara tvåa, trea eller fyra eller den trettonde på dussinet! Lär dig av andras sätt att göra samma sak eller våga vara helt okunnig om dina konkurrenter – det kan också vara ett sätt att lyckas.Skriv ner: Vem är ledare och vad kan du lära dig av den? Hur stort är utrymmet för ännu en liknande idé?
5. Våga sno
– men gör det snyggtGränsen mellan en unik idé och en stöld är ibland hårfin. I tidningsbranschen tycker man till exempel att det kan vara en unik idé att ge ut ”en svensk Newsweek”, även om man skulle kopiera varenda avdelning och vinjett. Alla stora som lyckas knycker vilt av varandra och av andra branscher. De som lyckas brukar vara skickliga på att knycka snyggt och sedan sätta sin egen prägel på det stulna.
Skriv ner: Vilka idéer önskar du att du själv hade kommit på? Vad skulle du i så fall ha gjort bättre när du genomförde den?
6. Våga låta bli att tänka
Golfare behöver ofta en mental tränare för att lära sig att sluta tänka – deras största problem är alldeles för mycket tid att tänka, istället för att bara ”känna flytet”. Tänk inte för mycket, idémakeri och kreativitet kräver att man stänger av hjärnans analysfunktion ibland.Skriv ner: När du får tankar som hindrar dig ifrån att förverkliga dina idéer, skriv upp, riv ur, släng bort.
7. Våga vara narcissist
En narcissist är ju den där självgoda psykopaten som har en grandios självuppfattning – bara jag förstår, bara jag kan, alla andra är idioter och man kan inte riktigt skilja på verkligheten och sina egna grandiosa fantasier.Men en släng av narcissism är toppen om idéer ska bli verklighet. Det gäller att inte vara alltför medveten om sina egna begränsningar, att inte vara alltför medveten om den bistra verkligheten. För i den bistra verkligheten… är ju inte din idé verklighet - ännu!
Narcissist, javisst!
Skriv ner: Varför är just du så lämpad att skapa och genomföra dina idéer? Vältra dig i ett lass med självskryt.
8. Våga vara naiv
Det är lätt att börja måla upp katastrofscenarier och göra långa listor med allt som kan gå snett. Tillåt dig själv att vara naiv och godtrogen. I den bästa av världar, hur kan det se ut när allt går din väg och flyter som på räls?Skriv ner: Gör ett i bästa fall-scenario istället för ett ”worst case scenario”.
9. Våga slänga
kunskap i sjönFör de stora drömmarna kan klokheten ibland ligga en i fatet. Man blir för smart, blir aldrig nöjd, blir alldeles för duktig på att se svårigheter och ”det har vi provat förut”. Okej, så det gick inte då, men nu är nu.
Skriv ner: Vilka kunskaper kan hindra dig? Om det har gjorts förut, vad gjorde man fel den gången som du kan göra bättre nu?
10. Våga ge allt
Idéer är 5 procent inspiration och 95 procent transpiration – och här är vi inte rädda för att stapla klichéer!Det är ytterst få förunnat att bara kläcka idéer mot hittelön och då missar man också det härligt svettiga jobbet med att få vara den som förverkligar idén.
I många fall kan det vara bra att gardera sig. Kanske behålla sitt heltidsjobb och börja testa idén på ledig tid. Men försök hitta ett utrymme där du satsar fullt ut på din idé. Alldeles för många bra idéer stupar på att de inte genomförs fullt ut.
Skriv ner: Hur mycket tid, pengar, energi och engagemang är du beredd att satsa?
11. Våga brinna
Våga brinna och våga visa andra att du brinner. Våga ge dig hän och ta plats. För när du själv brinner, när du själv tror och vågar, då får du andra med dig.Alltför många bra idéer faller på att man försöker gardera sig, hålla distans, inte vågar stå för sin idé eller försöker förminska den inför andra. Varför skulle jag tro på din idé när inte du själv verkar göra det? Säg att jag är en finansiär, en kund eller någon du vill anställa, så inser du hur mycket det kan hindra dig.
Skriv ner: Vilka är dina nödutgångar, förbehåll och säkerhetsspärrar? Hindrar de dig från att genomföra din idé? Behövs de?
12. Våga vara nyfiken
Nyfikenhet är en stark drivkraft. För många är den så stark att den räcker för att förverkliga en idé. Vi är nyfikna på hur slutresultatet ska se ut, hur det ska tas emot, hur det ska kännas när vi lyckas – eller till och med när vi misslyckas.Skriv ner: Hur kommer det att se ut, kännas, låta? Vad kommer andra att säga? Hur kommer du själv att påverkas? Unna dig att dagdrömma om genomförandet av din idé.
13. Våga fråga och våga be om hjälp
Vem skulle du vilja be om hjälp? I din vildaste fantasi? En kändis? En ikon? Någon framstående i din bransch? Var inte rädd för att be om hjälp. Alla (så gott som) gillar att bidra till att idéer blir verklighet. Och se inte kolleger som konkurrenter. Nätverka!Skriv ner: Vilka kontakter har du? Vilka vill du skaffa dig?
14. Våga vårda dåliga idéer
Spara alla idéer, särskilt de sämsta. De kan vara språngbrädor till nya idéer. ”Okej, så det var en riktigt dålig idé. Hur blir det då om jag gör precis tvärtom?”Eller så visar sig den dåliga idén vara helt lysande i ett annat sammanhang, i en annan tid, i ett annat perspektiv. Kanske blir den ett perfekt komplement till din allra bästa idé.
Låt stå!
Skriv ner: Anteckna alla dina idéer, bra, halvbra och dåliga – även riktigt, riktigt dåliga!

Kommentarer
Trackback