Nya tag efter helgerna
Här är lite vegetariska recept. Gör vad ni vill med dom, hoppas ni får en del inspiration till att sätta sleven i skålen eller hur man säger:)

Indisk grönsaksgryta i Kormasås
Ingredienser
Portioner: 4
1 gul lök
5 potatisar ca 500 g
2 morötter ca 200 g
1 blomkålshuvud ca 500 g
1 msk olja
1 burk kormasås ca 500 g
1 burk kikärter à 400 g
1 lime
salt och peppar
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Skala lök, potatis och morötter. Grovhacka löken, skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skölj blomkål och dela den i små buketter.
2. Fräs lök, potatis och morötter i olja i en låg vid panna ca 10 minuter.
3. Vänd ner blomkål, kormasås och avrunna kikärter. Låt det koka under lock ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Späd ev. med vatten om det blir för tjockt. Smaksätt med rivet limeskal – saft, salt och peppar.
4. Servera grönsakspannan med tomater och naanbröd.
Fetafyllda squashskivor
Ingredienser
Portioner: 4
2 squash ca 500 g
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
200 g fetaost max 16% fett
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
3 dl couscous
1 burk (420 g) pastasås med basilika
Tillagningstid: Max 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Skölj och skär squashen i ca 1 cm tjocka skivor lite på snedden. Skär fetaosten i skivor. Fördela osten på hälften av squashskivorna och lägg på resterande skivor. Pensla med olivolja. Grilla de dubbla squashskivorna på utegrill eller i grillpanna ca 2 minuter per sida. Krydda med salt och peppar. Koka upp buljongtärningen med vatten. Tillsätt couscousen och låt stå vid sidan om med locket på ca 5 minuter. Värm pastasåsen.
Servera de fetafyllda squashskivorna med couscous, pastasås, bröd och en blandad sallad.
Aubergine- och zucchinilasagne
Ingredienser
Portioner: 4
1 aubergine (ca 250 g)
1 zucchini (ca 300 g)
olivolja
2 vitlöksklyftor
salt
1 paket färska lasagneplattor (ca 200 g)
1 burk färdig tomatsås (500 g)
200 g färskost av philadelphiatyp
1/2 dl riven ost
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skär auberginen och zucchinin i tunna skivor. Stek grönsakerna i olivolja i en stor stekpanna, stek hälften åt gången.
3. Skala och pressa ner vitlöksklyftorna. Smaka av med salt.
4. Skär eller klipp färska lasagneplattor i 7 cm breda bitar.
5. Varva 1 burk färdig tomatsås av pastasåstyp, de stekta grönsakerna, klickar av färskost av philadelphiatyp och lasagneplattorna i en smord ugnssäker form (ca 18 x 27 cm). Börja och sluta med tomatsås. Strö över riven ost.
6. Ställ in i ugnen 15–20 minuter. Servera med en grönsallad.
Lasagne i grönt
Ingredienser
Portioner: 4
1 påse (600g ) djupfryst hackad spenat
1 purjolök
1 krm peppar
1-2 krm riven muskot
2 1/2 dl färdig ostsås
400 g färska lasagneplattor
75 g fetaost
1 tsk salt
2 dl mjölk
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Lättlagat
Gör så här
1.Tina spenaten i en kastrull. Skölj, ansa och strimla purjolöken.
2.Blanda spenat och purjo och krydda med salt, peppar och gärna riven muskot.
3.Blanda ostsåsen med mjölk.
4.Varva spenatröra, ostsås och lasagneplattor i en ugnssäker form. Översta lagret ska vara ostsås. Smula över fetaosten.
5.Gratinera lasagnen i 225°C, ca 15 minuter.
6.Servera den gröna lasagnen med en blandad sallad och bröd
Enchiladas à la Mexiko
Ingredienser
Portioner: 4
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 msk olja
200 g ostronskivling
6 tomater (ca 400 g)
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm kajennpeppar
½ tsk spiskummin
½ burk majs (à 340 g)
8 små eller 4 stora tortillabröd
2 dl riven ost
tomater
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlöken. Skölj, kärna ur och finhacka paprikan. Fräs löken och paprikan i oljan i en gryta. Skär svampen i mindre bitar. Låt svampen fräsa med i grytan tills all vätska kokat in. Skålla, skala och tärna tomaterna. Lägg ner dem i grytan. Krydda med salt, socker, cajennpeppar och spiskummin. Låt puttra ca 10 min.
Låt majsen rinna av och blanda ner i tomatröran. Fördela röran på tortillabröden och rulla ihop dem. Lägg rullarna i en ugnssäker form. Strö över ost och gratinera i 250ºC, ca 10 min.